Skip to main content

Hogyan lehetek ügyfél?

Vegye fel velünk a kapcsolatot itt, és egyeztessen velünk konzultációs időpontot telephelyeink egyikén vagy akár online.

Biztonságban van-e a pénzem Ausztriában?

Ausztria hitelminősítése AA+, azaz kiváló, míg Magyarországé BB, azaz bóvli kategóriában is tartózkodott az elmúlt 10 évben. Ha eddig Magyarországon tartotta a pénzét, akkor sokkal nagyobb megnyugvással fogja ezentúl Ausztriában tartani a megtakarításait.

hitelminősítők besorolásai

Ausztriában 1979-től életbe lépett a banktörvény, amely többek között a banktitkot alkotmányba rögzítette. Ezen kívül az országban nem egy, hanem öt betétbiztosítási alap működik, valamint minden pénzintézetet három felügyelet szabályoz:

– Osztrák pénzügyi felügyelet ( FMA)

– Osztrák Nemzeti Bank (OeNB)

–  Osztrák Betétbiztosítási Alap 

A három felügyelet éves szinten külön-külön, több alkalommal végzi az ellenőrzését az országban működő pénzintézeteknek, amiknek ezen felül rendszeres auditot kell leadniuk. 

Biztosítva van a pénzem, ha osztrák bankszámlán tartom?

Ausztriában nem egy, hanem öt betétbiztosítási alap működik, betétesenként 100.000,- euroig biztosítva van a pénze.

Nem túl magasak a banki költségek Ausztriában?

Az Eurostat szerint 2020-ban összesen 5 441 bank működött az Európai Unió 27 tagországban. Ebből 492 bank üzemelt Ausztriában. Magyarországon, ahol nagyjából félmillióval nagyobb a népességszám, mint Ausztriában, ezzel szemben csak 42 hitelintézet volt jelen. Ausztriában egyik oka a kedvező banki költségeknek az, hogy ilyen sok bank van jelen náluk, azaz nagy a verseny.

ábra:

https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/european_economy/bloc-3d.html

Ausztriában a MIFID II Európai Uniós irányelv van hatályban, amely kötelezi a pénzügyi szolgálatokat a teljes átláthatóságra, azaz a költségeket ki kell mutatniuk, rejtett költségek alkalmazása szigorúan tilos.

Hogyan tudom magyar nyelven intézni az osztrák banki ügyeimet Magyarországról?

Minden ügyfelünknek magyar nyelvű privátbankárt delegálunk, aki minden osztrák bankügyet segít intézni online, telefonon vagy személyesen Magyarországon.

Le kell kötnöm a pénzemet Ausztriában?

Lekötheti, ha szeretné, léteznek Ausztriában is betétlekötési konstrukciók. Ha nem szeretné lekötni a pénzét, arra is van lehetőség természetesen.

Mennyibe kerül nekem az ausztriabankszamla.hu segítségével történő ausztriai bankszámlanyitás?

Önnek a bankszámlanyitásért nem számolunk fel díjat. Nulla forintjába kerül, ha rajtunk keresztül intézi az ausztriai bankszámlanyitását. A bankszámla kiválasztását segítő konzultáció normál ára egyszeri 25.000,- Ft + ÁFA, azonban jelenleg még az akciós kampányunk részeként elcsípheti az ingyenes, teljesen díjtalan konzultációs lehetőséget.

Ingyenes ausztriai bankszámla konzultáció

Forintom van, forintot is tudok tartani az ausztriai bankokban?

Természetesen lehet forintot is tartani, forint számla nyitását is intézzük ausztriai bankban. Ugyanakkor ez ritkán előforduló igény az ügyfélkörünkben, tapasztalatunk szerint legtöbben már eurót és USA dollárt utalnak ki a segítségünkkel megnyitott osztrák bankszámlájukra. De az sem ritka, hogy forintot utalnak ki az ügyfeleink, és az osztrák bankjukkal váltatják azt át euróra vagy USA dollárra.